Bootvissen

 

 

 

 

 

Home

Opstapboten

 

de mooie visboten.jpg (44093 bytes)    DSCN0519.JPG (67014 bytes)

 

 

Bootvissen is na zeevissen vanaf dijk en/of strand een mooie aangelegenheid om een leuke maal vis te vangen. Dat deze vorm van visserij leuk is, is omdat men ook met de boot vaart of laat varen.

Zodoende heeft men veel bekijks of je nu op grote plassen bent zoals, Grevelingen, Oosterschelde en/of de woelige baren op n.l. de Noordzee.

Voor bootvissen hoef je niet veel te doen, de visser maakt zijn onderlijnen klaar en laat de boel tot de bodem zakken en wacht totdat de vis zich meldt.

Voor de wedstrijdvisser is dat een ander verhaal, want zo werkt het daar gewoonweg niet, er wordt van alles geprobeerd om de vis te verschalken. Zodoende zijn er voor elke type zeevisserij vanaf de boot ook verschillende types boothengels.

De normale bodemstokken, uptide hengels voor de bodemvisserij en de spin en diverse pilker en shadhengels zijn er te kust en te keur. Je zal merken dat boothengels daarom ook veel stugger en korte zijn dan de hengels die je vanaf de kant gebruikt.

Ook met het vissen vanaf de boot heb je te maken met stromingen, dieptes en de verschillende onderlijnenkeuzes die je moet maken. Ook gaat dit meespelen nu naarmate ook de bootvisserij te maken heeft met lagere visvangsten die op dit moment gelden.

Om met de bodemvisserij te beginnen is het zaak om de bodem structuur goed te kennen en om te kijken waar de stroomnaden zich bevinden. Meestal zal men uptide inwerpen om de onderlijn zo plat mogelijk tegen de bodem aan te bieden.

Mijn keuze is dan ook om de wat zwaardere nylon te gebruiken om de waterdruk op te voeren tegen je hoofdlijn zodat deze naar de bodem gedrukt wordt.

Ook gebruik ik zelf meer de afhoudervariant omdat gebleken is dat dit soort type onderlijn goed werkt vanaf de boot. Ik gebruik zelf de bezemstelen in de diverse soorten kleuren en maak deze ook zelf.

Ook scheelt het als je weet wat de vangst op de boot zal zijn want daar kan je dan ook weer de kleuren op aanpassen, zo weet ik dat bot goed voor de gele bezemafhouder gaat en de schar bv voor de witte afhouder. Rondvis daarintegen zijn felle rovers dus gebruik ik diverse kleuren maar zorg dat wel dat de aaspresentatie goed is.

Voor de vis geldt uiteraard dat de aaspresentatie uitstekend moet zijn dus ook gevarieerd.

 

Kortom klik bovenaan deze pagina op opstapboten  en ga eens mee als opstapper of met een groep mee en vis eens vanaf de boot want dit kan een unieke ervaring zijn!!

 

Groetjes Herbert

 

Home