Vangstberichten 2010

 

 

 

 

Home

 

<°)))><                                     <°)))><                                     <°)))><         

    Penn Grevelingen Tournament 2010

09-01-2010, Grevelingen

Vismaten,

Na lang wikken en wegen me toch opgegeven voor dit evenement. Ik hou best wel van vissen op de Grevelingen maar het weer speelde me geweldig parten. Dat wist ik nog van vorig jaar toen het ook zo vroor dat het kraakte en de ijzeren schepen ijs en ijskoud waren.  Ditmaal was het wederom zover. Vriezen dat het kraakt en de wind zou lekker aantrekken. En toch had ik me opgegeven omdat het een geweldig evenement is en tevens ook nog eens voor een goed doel. Namelijk voor de stichting "de Luchtballon". Daar kwam nog eens bij dat het RANCAR team van de Eurovissers een mannetje tekort kwamen en vroegen of ik in dit team mee wilde doen. Uiteraard wil ik dat graag want had me een aantal dagen ervoor al opgegeven.

7 boten waren er ter beschikking en er deden zo een dikke 170 vissers mee aan dit evenement. Al vroeg was ik dan ook aanwezig in de Dorpstienden om de teamleden te ontmoeten en de kaarten in ontvangst te nemen. Dit was dan ook gauw gebeurt en was het weer tokkelen geblazen en handjes schudden. Ook zag ik daar enkele bekenden die daar werken en dan is het altijd leuk om een praatje te maken. Dit evenement is strak georganiseerd door de eurovissers en naar mijn mening is er geen wanklank gevallen en dat is perfect te noemen. Ook de beoordeling van het weer is perfect verlopen. Wel is de wedstrijd per sessie een half uur afgenomen en de keuze werd ook gesteld dat degene die nog terug wilden ze dat konden doen met teruggaaf van het wedstrijdgeld. Top organisatie dus.

Iedereen ging tegelijk naar de boot toe en konden we achter elkaar aan rijden en zodoende kwam iedereen op tijd aan. Ik had het schip "de Eendracht "getrokken en daar was ik vlot op en ik keek mijn ogen uit. Wat een mooie boot was dit zeg. Een mooi onderhouden schip en aardige mensen aan boord. Een kapitein die met de vissers meedenkt en overlegd en zijn vrouw die lekkere erwtensoep maakt. Al gauw na de spulletjes klaargemaakt te hebben zat ik aan de koffie om even op te warmen. Ik had tevens de plaatsnummers 1, 6 en 11 getrokken aan bakboordzijde en dat is links van de boot. Vorig jaar zat ik aan stuurboord en dat was me niet goed bevallen. Nu had ik dus bakboord en was daar tevreden mee. Rond half 9 voeren we uit en om 9 uur klonk het beginsignaal om de lijnen te water te laten. Al gauw kwamen de eerste wijttingen aan boord maar bij mij was het nog even stil. Het zou een wedstrijd van knopen worden want al gauw zat ik op een zwierende boot onderlijnen te ontwarren met Henry Karremans. Na het lood verzwaard te hebben naar 150 gram ging het een stuk beter. Een dwarrellijntje zorgde ervoor dat er een mooie bot naar boven kwam. Daar bleef het dan ook bij en de visserij was dus niet dik.

Ik liep wel achter en zou dan de 2e periode orde op zaken moeten stellen maar op stek nummer 2 lukte het ook al niet. Kantklossen was het verhaal en de buren deden gezellig mee. Tja als je op een boot te licht vist dan krijg je daar alle ongemakken van mee. En dit was veelal het geval. Ik kon wederom een visje te pakken te krijgen. Maatse dan wel te verstaan want ondermaatse vis kwam er voldoende boven. Jammer is dat dan en ik hoopte op steenbolken want die minimummaat was maar 20 cm. Helaas kon ik die niet te pakken krijgen. Weliswaar een mooi scholletje maar ook deze was te klein. Dan was het maar hopen dat we in de 3e periode goede zaken zouden doen. Maar eerst was het zaak om de inwendige mens te versterken met een kop erwtensoep en een uitsmijter. Daar knapte iedereen van op en konden we vlot weer aan de 3e periode beginnen. Hier zat ik naast de kapiteinshut en kon ik wat meer beschut gaan staan. Helaas was de ruimte wat beperkt en dat bemoeilijkte het vissen. Ook hier weer het kantklos verhaal en onderlijnen ontwarren van elkaar en hier kon ik ook een maatse vis noteren op de kaart. Het weer viel overigens best wel mee. Koud was het wel en er stond een stevige wind maar het was wel goed te doen. Op het achterdek viel er ook weing te beleven qua vangsten. De meeste vangsten werden ditmaal geboekt aan stuurboordzijde. Als je daar zo rond de 10 maatse vissen had dan zat je gebakken en in de prijzen. Het verschil tussen de vissers werd in de erste periode gemaakt op het achterdek aan stuurboordzijde dat was wel duidelijk want de rest van de dag was het ronduit slecht met de vangsten.

Het eindsignaal was gegaan en konden we de boel weer opruimen. Daarna werd alle vis vakkundig gemeten door Fred van Toledo en Edwin van Tienen die de kapiteins waren. Daarna waren we weer vlug terug want het was immers een kwartiertje varen. Goede hoop op prijs had ik niet en had vernomen dat het hele team niet goed had gescoord alleen Rob Slingerland had een mooie prestatie neergelegd. Ik ben nog even in de Dorpstienden geweest voor een biertje en daarna lekker weer naar huis gereden want de spulletje moesten nog klaargemaakt worden voor de volgende dag. Namelijk de 1e bekerwedstrijd van de Zeenaald.

Kortom een mooi evenement meegemaakt dat strak georganiseerd was alleen de vis was niet thuis op de Grevelingen.

Groetjes Herbert