Vangstberichten 2012

 

 

 

 

Home

 

<°)))><                                     <°)))><                                     <°)))><         

    Penn Grevelingen Tournament 2011

       

08-01-2011, Grevelingen

Vismaten,

De eerste grote wedstrijd weer van het jaaren zoals vorig jaar is dat het Penn Grevelingen Tournament! Een groot evenement op 7 grote boten die met elkaar de strijd aangaan. Voor de organisatie een flinke kluif natuurlijk om dat alles in goede banen te leiden. Ook moet alles meezitten en dat zat het dit keer niet. De weersvoorspellingen die ze opgaven waren bar slecht. Was het de voorgaande jaren ijzig koud, nu hadden we met regen en een stevige wind te maken. Enfin er hebben 190 vissers last van dus dan delen we de smart met zijn allen. Ik had Lauren Fortes meegenomen een 16 jarige jongen uit Oude Tonge en met het zeevisvirus besmet. Het was al gezellig druk in de Dorpstienden en na een hoop mensen de handen geschud te hebben de kaarten opgehaald. Ik had de boot MS Theo geloot en ik was er best blij mee want die schipper doet altijd zijn best om een visje te verschalken. Met deze wedstrijd is de kapitein die het schip bestuurd ook een belangrijke factor in dit geheel.  Na de koffie en het ophalen van het aas was het tijd om naar de boten te gaan die gelegen waren aan de kabbelaarsbank nabij Port Zelande.

Altijd een drukte van jewelste maar al gauw was ik aan boord bij de MS Theo tussen al die kanjers die toevallig ook allemaal konden bootvissen. Om een aantal namen te noemen, Kees Westdorp, Ernest Ripson, Henry Karremans en Jan Stam. De angling Captain was Johan de Jong die alles in goede banen diende te begeleiden en hij deed prima zijn werk. Al gauw voeren we de plas op nadat iedereen geteld was en de wedswtrijd kon gaan beginnen. Iedereen was er klaar voor en we waren uiteraard benieuwd hoe het zou uitpakken vandaag. Rond half 9 klonk de toeter om te beginnen en een 34 onderlijnen met mooi aas doken naar een 40 meter diepte. Het was wel krapjes en aanpassen want de MS Hendrik was uitgevallen en de vissers van die boot moesten verdeeld worden onder de andere 6 boten. De MS Theo kreeg er 4 vissers bij en dat scheelt aan ruimte. Maar wat was het slecht die visserij. Geen enkele vis was er te bekennen. Ja in de eerste periode kon ik zelf een maatse steenbolk aanbieden. En voor de rest van de vissers zag ik enkele ondermaatse wijtingen en Erik remijn een maatse schar vangen. Achterop had Jan Stam een maatse schol te pakken. Geen beste visserij dus en je moest blij zijn dat je een vis had. De 2e periode idem dito en zeker slechter, In ieder geval voor mezelf dan. Naast me kreeg Henri Karremans het op zijn heupen door een mooie bot te vangen en Ernest Ripson deed het 3 minuten later nog eens dunnetjes over met een mooie bot. Daar ging mijn plaats aan stuurboord en ik moest er dan ook gelijk vissen bijvangen om de nodige punten te krijgen want ook dat telde mee. Des te groter je vis je meer punten kreeg.

Na de pauze dan de 3e periode van 2 uur vissen en die was ook net zo slecht als de eerste 2. Een enkel visje kwam er boven en dan moest je echt blij zijn als deze maats was. Hoe dit nu komt? Allerlei speculaties komen boven aandrijven natuurlijk want op de fishfinder van de boot barste het werkelijk van de vis. De vis aasde gewoonweg niet en dat schijnt een natuurlijk proces te zijn. In de middag behoort meestal de goede periode te zijn maar dit keer helaas niet. iedereen was toen tocvh wel blij dat het weer ten einde was en dat we naar de wal gingen. De heftige wind deed de vissers geen goed het enige wat meeviel was de regen die wel beloofd was maar heel weinig naar beneden kwam. We stonden aan wal en de verhalen kwamen los. Op de andere boten was het niet beter want daar werd ook vrij weinig gevangen. Daarop besloten om op Lauren te wachten en lekker naar huis te tuffen. Er stond nog een tombola te wachten en dat wilden we niet meemaken. De andere dag zou blijken dat ik toch prijs had en een molen had verdiend voor die ene maatse vis. Pim mag ik daarvoor hartelijk bedanken voor het ontvangen daarvan.

Was het een slecht evenement? Nee uiteraard niet. De PGT is gewoonweg een vast gegeven in de agenda en een geweldig iets om mee te maken en wat nog eens goed georganiseerd is. Vangstgarantie heb je nergens en op de Grevelingen dus ook niet. En als je niet vist vang je nooit wat uiteraard. In ieder geval zal ik mijn best doen om volgend jaar er wederom bij te zijn.

Groetjes Herbert